(School)Examen tips

1 Herhaal, herhaal en herhaal

Er zit eigenlijk niks anders op dan alles wat je de afgelopen jaren hebt geleerd, nog eens te herhalen. Hang desnoods moeilijk te onthouden kennis op de wc-deur.

2 Oefenen

Alle eindexamens van vorige jaren zijn terug te vinden op onder meer de website examenblad.nl. Maak oude examens; bepaalde vragen komen steeds terug.

3 Vertel het door…

Als je de stof echt goed begrijpt, dan kun je het ook aan iemand anders logisch uitleggen. Een mooie truc, dus leg het uit aan je ouders, een vriend of vriendin. En als je de vragen die zij hebben dan ook nog duidelijk kan beantwoorden, zit je geramd. Probeer ook WRTS, een online overhoorprogramma.

4 …en vul het maar aan

Het is een beetje riskant om op Youtube te kijken, want voor je het weet zit je weer een liedje te luisteren. Maar er is ook heel veel goede informatie te vinden. Er zijn geweldige lessen van docenten te zien die de stof nog eens voor je uitleggen.

5 Pinda’s

Eet elke twee uur een pinda. De energie die zo’n klein nootje oplevert, staat garant voor 2 uur leren. Ook een banaan of druivensuiker eten voor of tijdens de examens is een aanrader.

6 Signaalwoorden

Schrijf alle signaalwoorden op, markeer met een kleurenstift de tijdsverbanden en vooral: maak goede samenvattingen, recent onderzoek laat zien dat als je de tekst opschrijft, je die beter onthoudt.

7 Wees lief

Vaders, moeders, broers en zussen van eindexamenkandidaten: laat die arme kinderen de komende weken met rust. Niet aan hun kop lopen zeuren over het opruimen van de kamer. Breng ze eens naar de sportclub en schenk een extra kopje thee in. Ze verdienen het en hebben een aardige klop op de schouder nu echt even nodig.

8 Zzzzzzzz

Het lijkt een open deur, maar voor tieners soms lastig te realiseren: slaap genoeg. Ga lekker op tijd naar bed, lever je tablet of telefoon beneden af en snurk eens een uur of 10 achterelkaar. Hoe beter je bent uitgerust, hoe beter je kunt presteren.

9 Sporten helpt

Hup, de sportschoenen onder en lekker een paar kilometer rennen of ga naar de voetbaltraining. Laat sporten in ieder geval niet schieten. Het is goed om er even tussenuit te zijn en jouw hersenen op een andere manier te gebruiken. Daarna kun je weer met frisse tegenzin doorgaan met leren.

10 Wissel van plek

Het klinkt gek, maar wissel eens van studieplek. Dus niet elke avond boven hetzelfde bureau hangen, maar ga ook eens buiten in een hangmat liggen of verhuis naar de bibliotheek. Volgens onderzoek naar de beste studiemethoden is het beter om korte tijd achter elkaar te leren en regelmatig van plek te veranderen. Dan onthoud je de informatie beter.